2012. jún. 16.

A 11 éves fiam állandóan a szexről beszél

Anyuka kérdezi:
"A fiam állandóan a szexről beszél. Otthon szinte be is mutatja meglehetős pontossággal a szükséges mozdulatokat. Nagyon zavarba ejtő, mert nem tudok vele mit kezdeni. Normális dolog ez? Tudom, hogy néha egymást buzdítják arra, hogy keressenek a Neten mindenféle szexuális tartalmú videókat."
Vajon miért olyan félelmetes téma a szex? Szeretnénk megúszni valahogy, hogy a szexualitásról bármilyen formában beszélni kelljen, különösen, ha a gyerekről van szó.

A tizenegy éves kiskamasz teljes joggal érdeklődik. Megjegyzem, már korábbi életkorban sem kell csodálkoznunk, ha a gyerek előhozza a szex-témát.
Gondolj csak bele! Mindenhonnan "dől a szex"! Fotók, videók, írott és online sajtó, televízió, egyszerű filmek... és akkor még jó, ha a gyermekünk a "normál" szexualitásba botlik és nem valami kemény pornó oldalra vetődik. 

forrás: http://jezebel.com

 De kezdjük mindjárt az elején! Hogy is volt Veled? Te kitől szerezted be az első tuti információidat a szexről? Mennyi idős is voltál? Testvéred? Szüleid? Barátaid? Valami felvilágosító kis könyvecske?
Utazz kicsit vissza az időben! 

A szexualitáshoz való hozzáállásunkat nagyban meghatározza, hogy mit láttunk ezzel kapcsolatban a családunkban. Az, hogy mennyire volt természetes velejárója a szüleid életének, mertek-e róla adott esetben beszélni, lehetett-e kérdezni, megbeszélhetted-e valakivel az első szexuális élményeidet, mind-mind nagyon meghatározzák, hogy Te, ma mit tudsz kezdeni a gyerkőcöd bontakozó érdeklődésével.

Ami a mában nagyon fontos, hogy ne csinálj belőle titkot! A szexualitás, akár a halál, az élet természetes velejárója. Éppen ezért, ahogy írni és olvasni, úgy a szexuális fantáziákkal, érdeklődéssel bánni is meg kell tanítani a gyereket. 
Ez nagyjából annyit tesz, hogy beszélgess vele azon a szinten, ahogy ő azt igényli éppen. Nem kell sem többet, sem kevesebbet közölni, mint amit látod, hogy a gyerek igényel. De azt kell, mindenképpen kell, hogy végigbeszéld vele. Így csillapodik - egy időre - az érdeklődése. 
Amit a kérdező anyuka is tapasztalt, hogy szexuális aktushoz hasonló mozdulatokat tesz a fia, remélhetőleg szintén megbeszélhető. Nem kell minősíteni, sem tiltani. Inkább kérdezzük meg, hogy most mi is történik, vagy éppen, hogy hol látott ilyet, szerinte az mi, vagy éppen mire jó. Ahogy megválaszolja ezeket a kérdéseket, pontosan látni fogod, hogy éppen hol tart a szexről való tudása, és ez nem jelenti azt, hogy az un. pszichoszexuális fejlődése, fejlettsége is ezen a szinten állna. Éppen ezért légy óvatos azzal, hogy mit közölsz a gyerekkel, nem kell, csak annyi információt adnod neki, amit még láthatóan nem érez túl soknak.

A szexvideókkal már sokkal zűrösebb lehet a helyzet. 
Szerintem szinte kivédhetetlen, hogy ne találkozzon a gyerek szexuális, vagy inkább pornó tartalmú videókkal. 
Itt is kell venned egy nagy levegőt, mert erről is beszélni kell!
Ráadásul nem is akárhogyan! Arról érdemes beszélgetni a csemetével, hogy a szexualitás testi örömeit nem szabad összekeverni önmagában a szeretettel/szerelemmel, illetve, hogy a pornóban látott dolgok nem feltétlenül a valóságban zajló férfi és nő közötti érintkezés általános formái. 
Itt is fontos, hogy inkább kérdezz a gyerekedtől, várd meg a válaszát és csak finoman reagálj rá. Ugyanakkor lényeges, hogy a pornót ne kezelje a gyerek önmagában a szexualitásnak, ne kapcsolja össze, hogy "így kell csinálni, majd, ha nagy leszek".
A kapcsolatok érzelmi tartalmát érdemes hangsúlyozni. Akár mesélhetsz arról, hogy az apjával Ti hogyan találkoztatok, az milyen érzelmeket keltett Benned. Ha rákérdez a szexualitásra, persze a szintjének megfelelően mindenképpen válaszolj.

Szerintem erre a témára még visszatérünk...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése